JAHON ADABIYOTIDA MIF-AFSONA VA UNING BADIIY TALQINI - Rafiqova Elmira Aktamqulovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada jahon adabiyotida miflarning o ‘rni va ularning  badiiy asarlardagi  rolini  o‘rganishga bag‘ishlangan. Miflar yillar mobaynida jamiyat tomonidan sayqal berilgan va ular xalqlarning ijtimoiy hayotini va tabiat  hodisalarini tushuntirish  maqsadida  yaratilgan.    Miflar  hamma  xalqda bor. Ular qayerdadir bir-birlaridan  farq  qilsa,qayerdadir  o‘xshaydi,  qayerdadir  syujet    chiziqlari  kesishadi. Albatta  ,  bu borada  xalqlarning  geografik  hududi  , turmush tarzi    va  darajasi ko‘p  narsani  belgilb  beradi.  Shuningdek,  miflar  adabiyotda  ramziy  ma’no  kasb  etib  , mualiflarning  badiiy    tasvir    vositasiga    aylangan.  Antik  davrdan  boshlab  ko‘plab asarlarda mifologik obrazlar asosiy   g‘oya va mazmunni ochib berishda muhim rol  o‘ynagan  .  Miflar  orqali  insoning    ezgulik  va  yovuzlik,  hayot  va    o‘lim,  tabiat  va jamiyat  o‘rtasidagi munosabatlari yoritilgan.