YAPON MANGALARIDA FE’LLARNING PRAGMATIK-FUNKSIONAL TAHLILINING NAZARIY ASOSLARI - Sultanov Azamat Dilshodovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqola yapon mangasidagi fe'llarning pragmatik-funksional xususiyatlarini  lingvistik  nuqtai  nazardan  o'rganadi.  Tadqiqotning  asosiy  maqsadi manga  suhbatidagi  fe'llarning  funktsiyalarini  aniqlash,  ularni  nafaqat  grammatik mavjudotlar sifatida, balki nutq vaziyati, kommunikativ niyat, shaxslararo dinamika va kontekst  bilan  bog'liq  holda  ham  ko'rib  chiqishdir.  Ushbu  tahlil  fe'llarning  nutq harakatlarini yaratishdagi rolini, ijtimoiy-madaniy ma'nolarni ifodalashni va o'quvchi ongiga ta'sir qiluvchi mexanizmlarni pragmatika va funktsional grammatika asosida o'rganadi.  Maqolada  zamonaviy  yapon  komikslaridan  olingan  misollar  bilan fe'llarning  modal,  ekspressiv  va  diskursiv  funktsiyalari  yoritib  beriladi.  Tadqiqot natijalari yapon tilshunosligi, tarjimashunoslik va diskursiv tahlil uchun nazariy va amaliy ahamiyatga ega.