BOSHLANG‘ICH SINF ONA TILI VA O‘QISH DARSLARIDA O‘QUVCHILARNING LUG‘AT BOYLIGINI OSHIRISH STRATEGIYALARI - Solijonova Ruxshona Tolibjon qizi,; Valiyeva Nargiza Athamboyevna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Maqolada  boshlang‘ich  sinf  o‘quvchilarining  ona  tilini  o‘rganish  jarayonida lug‘at boyligini rivojlantirishning ahamiyati va metodik asoslari tahlil qilinadi. Lug‘at ustida ishlash o‘quvchilarning nutqini boyitish, fikrlash qobiliyatini oshirish hamda so‘zlarni  to‘g‘ri  va  o‘rinli  qo‘llash  malakasini  shakllantirishga  xizmat  qiladi. Boshlang‘ich sinfda lug‘at ishlari avval og‘zaki, keyinchalik yozma mashqlar orqali amalga oshiriladi, bu esa o‘quvchilarga so‘zlarning ma’nosini tushunish, ma’nodosh va  antonim  so‘zlarni  aniqlash  hamda  yangi  so‘zlarni  kontekstda  qo‘llash  imkonini yaratadi. Shu bilan birga, fanlarning atamalari va terminologik so‘zlarni tushuntirish o‘quvchilarga predmet va tushunchalarni kengroq anglashda yordam beradi. Maqolada lug‘atni boyitish strategiyalari, nutqiy vaziyatlardan foydalangan holda yangi so‘zlarni o‘rgatish, shuningdek o‘qituvchining yuksak mahorati va samarali o‘quv vositalaridan foydalanish  zaruriyati  ta’kidlangan.  Ona  tili  va  o‘qish  savodxonligi  fani  nafaqat lingvistik bilimlarni, balki boshqa fanlarga oid bilimlarni integratsiyalashgan tarzda yetkazadi.  Bu  esa  o‘quvchilarning  mustaqil  fikrlash,  kreativ  yondoshuv  va  amaliy malakasini  rivojlantirishga,  so‘z  boyligini  va  lug‘at  tarkibini kengaytirishga xizmat qiladi.  Natijada,  lug‘at  boyligi  va  nutqiy  qobiliyatlar  o‘zaro  uyg‘unlashib, o‘quvchilarning  ona  tilidagi  bilimini  mustahkamlash  va  DTS  talablariga  javob beradigan darajada shakllanishini ta’minlaydi.