KORPORATIV KAPITAL TUZILMASINI OPTIMALLASHTIRISH STRATEGIYALARI SAMARADORLIGI - Sharipov Ismoil Farrux o’g’li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada korporativ kapital tuzilmasini optimallashtirish strategiyalarining  nazariy-metodologik  asoslari  va  ularning  amaliy  samaradorligi kompleks  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  kapital  tuzilmasining  optimal  nisbatini shakllantirishga  ta’sir  etuvchi  omillar,  xususan,  moliyaviy  leveraj  darajasi, kapitalko‘rsatkichlari  qiymati,  risk  va  rentabellik  o‘rtasidagi  muvozanat,  agentlik xarajatlari hamda axborot assimetriyasi muammolari chuqur o‘rganiladi. Shuningdek, an’anaviy (trade-off nazariyasi, pecking order nazariyasi) va zamonaviy yondashuvlar asosida  kapital  tuzilmasini  boshqarish  mexanizmlarining  samaradorligi  baholanadi. Empirik tahlil doirasida korporativ moliyaviy barqarorlik, kapitallashuv darajasi va kompaniya  qiymatining  o‘zaro  bog‘liqligi  aniqlanadi.  Tadqiqot  natijalari  kapital tuzilmasini  optimallashtirish  strategiyalarini  ishlab  chiqishda  risklarni  boshqarish, kapitalko‘rsatkichlar  qiymatini  minimallashtirish  hamda  aksiyadorlik  qiymatini maksimal  darajaga  oshirish  zarurligini  asoslaydi.  Maqola  xulosalari  real  sektor korxonalari  va  moliyaviy  institutlarda  uzoq  muddatli  moliyaviy  barqarorlikni ta’minlashda muhim ilmiy-amaliy ahamiyat kasb etadi.