XAVFLI O’SMALARNI DAVOLASHDA BRAXITERAPIYANING ROLI VA DOLZARBLIGI - Xojiakbar Xamidov, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Nur  terapiya  monorejim  yoki  boshqa  davolash  usullari  bilan birgalikda xavfli o'smalari bo'lgan bemorlarning 70% dan ortig'ida amalga oshiriladi. Radiatsiya  manbasining  joylashishiga  qarab,  nur  terapiyasi  masofaviy  va braxiterapiyaga bo'linadi. Braxiterapiya masofadan ta'sir qilish usuliga nisbatan katta afzalliklarga  ega:  u  o'smaning  siljishini  tekislaydi,  qo'shni  organlarga  doza  yukini kamaytiradi, nur terapiyasini iloji boricha tez va aniq amalga oshirishni ta'minlaydi, tomoterapiya va proton terapiyasi kabi boshqa yuqori aniqlikdagi mahalliy ta'sir qilish usullariga  qaraganda  ancha  arzonroqdir.  Braxiterapiya  mustaqil  rejimda  ham, masofaviy  nur  terapiyasi  bilan  birgalikda  ham  qo'llaniladi.  Onkoginekologik bemorlarni davolashda braxiterapiya "oltin standart" dir. U prostata bezi saratoni bilan og'rigan  bemorlarni  davolashda  ham  qo'llaniladi  va  radikal  prostatektomiyaning muqobil usuli hisoblanadi. Braxiterapiya periorbital soxada, burun va quloq tog’ayida joylashgan  melanom  bo'lmagan  xavfli  teri  o'smalari  bilan  og'rigan  bemorlarni davolashda eng yaxshi terapevtik usul hisoblanadi, chunki jarrohlik aralashuvlar har doim  ham  qoniqarli  estetik  va  funktsional  natijalarga  olib  kelmaydi.  Braxiterapiya qizilo'ngach saratoni, bosh va bo'yin o'smalari va boshqa xavfli o’sma kasalliklari bilan og'rigan  bemorlarni  davolashda  ham  qo'llaniladi,  bu  o'smani  mahalliy  nazorat qilishning yuqori ko'rsatkichlarini ta'minlaydi.