URBANIZATSIYA VA TOPONIMIYA - Usmonova Sofiyaxon Alimovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada onomastika va uning muayyan sohalari orasida umumiylik-xususiylik munosabatlari, urbanizatsiya jarayoni, uning asosiy ko‘rsatkichi bilan  bog‘liq  shaharliklar  sonining  o‘sishi  va  jami  aholi  tarkibida  shahar  aholisi salmog‘ining  ortib  borishi,  shahar  atamasining  izohi,  O‘zbekistonda  shaharlar funksional  turlariga  ko‘ra  9  ga  bo‘linishi,  aholi  manzilgohlarini  shahar  toifasiga o‘tkazish ma’lum qonuniy tartibda amalga oshirishi, ma’lum chegaraning belgilanishi, Qo‘qon  shahri  tarkibiga  o‘tkazilgan  hududlar,  shahar  geografik  maydonining kengayishi  bilan  uning  tarkibiga  kirgan  MFYlar,  alohida  mahalla  nomi  sifatida qo‘shilgan  toponimik  obyektlarning  nomlash,  qayta  nomlash  asoslari  haqida  fikr yuritilgan.