MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA UMUMIY NUTQ RIVOJLANMAGANLIGI (ONR)NI KORREKSIYA QILISH USULLARI - QURANBAYEVA MUXTASAR SULTANBAYEVNA, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mazkur  maqolada  maktabgacha  yoshdagi  bolalarda  umumiy  nutq rivojlanmaganligi (ONR) tushunchasi, uning kelib chiqish sabablari hamda korreksion-pedagogik ishlarni tashkil etish usullari tahlil qilinadi. ONR holatida bolalarda lug‘at boyligining kamligi, grammatik tuzilmaning shakllanmaganligi, tovush talaffuzidagi nuqsonlar  va  bog‘lanishli  nutqning  yetarli  darajada  rivojlanmaganligi  kuzatiladi. Maqolada  ONRni  aniqlash  mezonlari,  bosqichma-bosqich  logopedik  ishlar, artikulyatsion  gimnastika,  fonematik  eshituvni  rivojlantirish  mashqlari,  leksik-grammatik ko‘nikmalarni shakllantirish hamda ota-onalar bilan hamkorlik asosidagi yondashuvlar yoritilgan. Shuningdek, korreksiya jarayonida individual va differensial yondashuvning  ahamiyati  ham  asoslab  berilgan.  Tadqiqot  natijalari  ONRni  erta aniqlash  va  tizimli  logopedik  yordam  ko‘rsatish  bolalarning  nutqiy  va  ijtimoiy rivojlanishiga ijobiy ta’sir ko‘rsatishini ko‘rsatadi.