MAKTABGACHA YOSHDAGI BOLALARDA NUTQ NUQSONLARINING KELIB CHIQISH SABABLARI VA ULARNI BARTARAF ETISH YO‘LLARI - QURANBAYEVA MUXTASAR SULTANBAYEVNA, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Ushbu  maqolada  maktabgacha  yoshdagi  bolalarda  nutq  nuqsonlarining  kelib chiqish sabablari hamda ularni bartaraf etishning samarali usullari tahlil qilinadi. Nutq buzilishlarining  biologik,  psixologik  va  ijtimoiy  omillari  ilmiy  jihatdan  asoslab beriladi.  Shuningdek,  erta  tashxis  qo‘yish,  logopedik  mashg‘ulotlar,  ota-ona  va pedagog  hamkorligi  orqali  nutq  nuqsonlarini  kamaytirish  va  oldini  olish  yo‘llari yoritiladi.  Tadqiqotda  bolalarning  nutq  rivojlanish  jarayoni,  artikulyatsion  apparat faoliyati  hamda  nutqiy  muhitning  ahamiyati  keng  ko‘rib  chiqiladi.  Mazkur  ish maktabgacha ta’lim tashkilotlari pedagoglari, logopedlar va ota-onalar uchun amaliy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.