TASVIRIY SAN’ATDA HAJM, FAZO VA MATERIALLIK TUSHUNCHALARI (RANGTASVIR , QALAMTASVIR) - Turabekova Chexroz Zubaydulla qizi,; Bobonazarov Sherali Ulug‘murodovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Hajmdor  har  qanday  buyum  nafaqat  yorug‘-soyada,  balki atrofidagi  turli  ranglar  ta’sirida  ham  o‘z  rangini  o‘zgartirishi  tabiiy.  Yorug‘lik, yarimsoya, shaxsiy soya, reflekslar, bularning barchasi turli ranglar tusiga ega. Har bir buyumning  yoritilgan  qismi  ma’lum  nurlarni  o‘ziga  qabul  qiladi  va  ma’lum  bir o‘zgacha  tusni  hosil  qiladi.  Biz  ko‘rib  turgan  jismlar  va  joylar  fazoviy  muhitda (manzarada) perspektiva qonun- qoidalariga amal qilmay tasvirlanadegan bo‘lsa, xavo perspektivasidagi rangli va tusli tasvir elementlari fazoni mukammal ko‘rsatib berishga ojizlik qiladi.