YEVROPA DAVLATLARIDA MILLIY MALAKA RAMKALARI VA ULARNING OʻZBEKISTON MODELI BILAN TAQQOSLAMA TAHLILI - Xojiyeva Zarnigor Odil qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu ilmiy maqolada milliy malaka tizimi (MMT)ning nazariy asoslari, milliy malaka  ramkalarining  (MMR)  tuzilishi  hamda  Yevropa  davlatlari  tajribasi  tahlil qilinadi. Xususan, European Qualifications Framework (EQF) meta-ramkasi hamda Germaniya, Fransiya, Polsha, Irlandiya va Buyuk Britaniya milliy malaka ramkalari darajalari  solishtiriladi.  Oʻzbekiston  Respublikasida  Oʻzbekiston  Respublikasi Prezidentining  2024-yil  30-sentabrdagi  PQ-345-son  qarori  asosida  milliy  malaka tizimining  institutsional  va  metodologik  takomillashuvi  yoritiladi.  Tahlil  natijalari Oʻzbekiston  MMR  8  darajali  tizimi  Yevropa  modeliga  strukturaviy  jihatdan  mos ekanligini koʻrsatadi.