12–14 YOSHLI BADMINTONCHI QIZLARDA KUCH-TEZKORLIKNI TAKOMILLASHTIRISH - Rahmatov Umidjon Baxtiyor oʻgʻli (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  12–14  yoshli  badmintonchi  qizlarda  kuch-tezkorlik sifatlarini rivojlantirish va takomillashtirish masalalari yoritilgan. Badminton sporti tezkor harakatlar, yuqori darajadagi koordinatsiya, kuch va chidamlilikni talab qiladigan sport turlaridan biridir. Shu sababli sportchilarning jismoniy tayyorgarligida kuch-tezkorlik  sifatlarini  rivojlantirish  muhim  ahamiyat  kasb  etadi. Maqolada  yosh badmintonchilarning  fiziologik  xususiyatlari,  mashg‘ulot  jarayonida  qo‘llaniladigan mashqlar, kuch va tezkorlikni rivojlantirish metodlari hamda ularning samaradorligi haqida  ilmiy  asoslangan  ma’lumotlar  keltirilgan.  Shuningdek,  badminton  sportida kuch-tezkorlikni  rivojlantirishga  qaratilgan  mashqlar  tizimi,  mashg‘ulot  jarayonini to‘g‘ri tashkil etish hamda yosh sportchilar uchun xavfsiz yuklama me’yorlari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, maxsus jismoniy mashqlarni muntazam qo‘llash yosh  badmintonchilarning  tezkorlik,  chaqqonlik  va  sakrash  qobiliyatlarini  sezilarli darajada oshirishga yordam beradi.