IMMUN TIZIMI KASALLIKLARI, ALLERGIYA TURLARI - Axrorov Azamat A'zamqul oʻgʻli,; Istamova Sitorabonu Anvar qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Immun tizimi kasalliklari va allergiya turlari zamonaviy tibbiyotda muhim o‘rin egallaydi. Ushbu maqolada immun tizimining asosiy funksiyalari, uning kasalliklari va allergik reaksiyalar haqida batafsil ma'lumot beriladi. Immun tizimi organizmni turli infeksiyalardan  himoya  qilishda  muhim  rol  o‘ynaydi,  ammo  ba'zi  hollarda  uning noto‘g‘ri ishlashi turli kasalliklarni keltirib chiqarishi mumkin. Autoimmun kasalliklar, masalan, lupus va revmatoid artrit, immun tizimining o‘z hujayralariga qarshi kurashi natijasida  yuzaga  keladi.  Allergiya  esa,  immun  tizimining  allergenlarga  nisbatan haddan  tashqari  sezgirligi  natijasida  paydo  bo‘ladi.  Ushbu  maqolada  allergiya turlariga,  jumladan,  oziq-ovqat  allergiyalari,  nafas  yo‘llari  allergiyalari  va  teri allergiyalari  haqida  ham  ma'lumotlar  keltiriladi.  Immun  tizimi  kasalliklari  va allergiyalarni  aniqlash,  davolash  va  oldini  olish  usullari  ham  muhokama  qilinadi. Maqola,  shuningdek,  immun  tizimining  sog‘lom  faoliyatini  ta'minlash  uchun  zarur bo‘lgan omillarni ham yoritadi.