ASFALT-BETON QOPLAMANING XIZMAT MUDDATIGA HARORAT VA IQLIM OMFILARINING TA’SIRI - Sharipov Asatullo Hafizullo oʻgʻli (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur tezisda asfalt-beton qoplamaning xizmat muddati va uning deformatsiya xususiyatlariga harorat va iqlim omillarining ta’siri o‘rganilgan. Turli  iqlim  sharoitlarida  asfalt-beton  qoplamaning  elastiklik,  plastiklik  va deformatsiyaga  chidamlilik  xususiyatlari  tahlil  qilingan.  Tadqiqot  natijalari  shuni ko‘rsatadiki,  yuqori  harorat  va  yog‘ingarchilik  miqdorining  ortishi  qoplamaning deformatsiyasini  tezlashtiradi,  sovuq  harorat  esa  yoriqlanish  va  cho‘kib  qolish jarayonlarini  kuchaytiradi.  Natijalar  yo‘l  qurilishi  va  saqlash  texnologiyalarini optimallashtirish  hamda  qoplamaning  xizmat  muddatini  uzaytirish  bo‘yicha  ilmiy tavsiyalar beradi.