IQLIM O‘ZGARISHI SHAROITIDA GIPSLI TUPROQLARNING MORFOGENETIK XUSUSIYATLARI VA TRANSFORMATSIYA JARAYONLARI - Maxkamova Dilafruz Yuldashevna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Iqlim  o‘zgarishi  global  miqyosda  tuproq  resurslarining shakllanishi, rivojlanishi va degradatsiya jarayonlariga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Ayniqsa, qurg‘oqchil va yarim qurg‘oqchil hududlarda keng tarqalgan gipsli tuproqlar (gypsiferous soils) iqlim omillariga nisbatan juda sezgir hisoblanadi. Ushbu tadqiqotda gipsli  tuproqlarning  morfogenetik  xususiyatlari,  ularning  profil  tuzilishi,  mineral tarkibi hamda iqlim o‘zgarishi ta’sirida kechadigan transformatsiya jarayonlari ilmiy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari gipsli tuproqlarning genetik rivojlanishida harorat, yog‘in miqdori, bug‘lanish jarayoni va gidrologik sharoitlarning muhim rol o‘ynashini ko‘rsatadi.