AVTOMOBILNI MOYLASH TIZIMIGA SERVIS XIZMAT KOʻRSATISH VA TAʼMIRLASH - Amirov Furqat Davlatovich (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada avtomobil dvigatelining muhim tarkibiy qismi hisoblangan  moylash  tizimining  vazifalari,  tuzilishi  hamda  unga  servis  xizmat ko‘rsatish va ta’mirlash jarayonlari ilmiy-amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Dvigatelning uzoq  muddat  samarali  ishlashi  ko‘p  jihatdan  moylash  tizimining  to‘g‘ri  ishlashiga bog‘liq  bo‘lib,  moy  dvigatel  detallari  o‘rtasidagi  ishqalanishni  kamaytiradi,  ularni sovitadi  va  yeyilishdan  himoya  qiladi.  Maqolada  moylash  tizimining  asosiy elementlari – moy nasosi, moy filtri, moy kanallari va moy karteri kabi qismlarning vazifalari  izohlanadi.  Shuningdek,  tizimda  yuzaga  keladigan  nosozliklar,  ularning sabablari hamda bartaraf etish usullari ko‘rib chiqiladi. Avtomobillarga servis xizmat ko‘rsatish jarayonida moyni o‘z vaqtida almashtirish, filtrlarni tozalash yoki yangisiga almashtirish,  tizimni  diagnostika  qilish  kabi  tadbirlarning  ahamiyati  yoritiladi. Tadqiqot  natijalari  avtomobil  dvigatelining  ishonchli  ishlashini  ta’minlash  hamda texnik xizmat ko‘rsatish samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.