KOXLER IMPLANTLI BOLALARDA NUTQ RIVOJLANISHINING O'ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Mamasiddikova Maftuna Akbarjon qizi (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu  tezisda  koxlear  implantatsiya  qilingan  bolalarda  nutq  rivojlanishining o‘ziga  xos  xususiyatlari  ilmiy-pedagogik  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Eshitishida  og‘ir nuqsoni  bo‘lgan  bolalar  uchun  koxlear  implantatsiya  eshitish  funksiyasini  qisman tiklashga  yordam  beradigan  zamonaviy  texnologiyalardan  biri  hisoblanadi.  Mazkur jarayon  natijasida  bolalarda  eshitish  idroki,  fonematik  eshitish,  lug‘at  boyligi  va og‘zaki nutqning shakllanish jarayoni sezilarli darajada faollashadi. Tezisda koxlear implantatsiyadan  keyingi  reabilitatsiya  jarayonining  ahamiyati,  logopedik  va pedagogik yondashuvlar, shuningdek, nutqni shakllantirishning bosqichlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, koxlear implantli bolalarda nutq rivojlanishining samaradorligi erta tashxis, o‘z vaqtida implantatsiya va tizimli korreksion-pedagogik ishlar bilan chambarchas bog‘liq.