CHIQINDI POLIGONLARINI BOSHQARISHNING HUQUQIY ASOSLARINI TAKOMILLASHTIRISH: MILLIY VA XALQARO TAJRIBA TAHLILI - S.Xasanboyev, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada O‘zbekistonda chiqindi poligonlarini boshqarishga oid milliy huquqiy-me’yoriy bazaning holati tahlil qilinadi, xalqaro — jumladan Yevropa Ittifoqi va AQSh — tajribalari o‘rganiladi hamda mavjud tizimni takomillashtirish bo‘yicha ilmiy tavsiyalar ishlab chiqiladi. Tadqiqot ko‘rsatadiki, O‘zbekistonda so‘nggi yillarda qabul  qilingan  prezident  farmonlari  chiqindilarni  boshqarish  sohasidagi  islohotlar uchun muhim poydevor yaratgan bo‘lsa-da, amaliyotda standartlashtirilgan monitoring tizimi,  malakali  kadrlar  va  moliyaviy  rag’bat  mexanizmlari  mavjudligi  muammoli bo‘lib qolmoqda. Xalqaro tajriba va milliy qonunchilik taqqosiy tahlili asosida huquqiy tizimni yagona tuzilmaga keltirish, ekostandartlarni kuchaytirish hamda davlat-xususiy sheriklikni rivojlantirish zarurligi asoslanadi.