MASHINASOZLIK TARMOQLARIDA ASOSIY MUAMMOLAR VA YECHIMLAR - Savrieva Madina Xakimovna; Sayfullayev Ulug’bek (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: mashinasozlik tarmoqlaridagi asosiy muammolar (ta’minot zanjiri uzilishlari,  mehnat  yetishmovchiligi,  xarajatlar  o‘sishi,  kibertahdidlar,  ekologik talablar  va  operatsion  murakkablik)  Industry  4.0  asosidagi  innovatsiyalar  –  sun’iy intellekt, IoT, raqamli egizaklar, 3D bosib chiqarish, blokcheyn va prediktiv texnik xizmat  orqali  samarali  hal  qilinadi.  Ushbu  yondashuvlar  ishlab  chiqarish samaradorligini  oshiradi,  xarajatlarni  30-60%  ga  kamaytiradi,  barqarorlikni ta’minlaydi va global raqobatbardoshlikni kuchaytiradi.