ISHLAB CHIQARISH KORXONALARIDA MEHNAT XAVFSIZLIGINI BOSHQARISH TIZIMINI TAKOMILLASHTIRISHNING TASHKILIY-USLUBIY ASOSLARI - Gʻaniev Diyorbek,; Abdurahmanov Abdurashid, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  ishlab  chiqarish  korxonalarida  mehnat xavfsizligini  boshqarish  tizimini  takomillashtirishning  tashkiliy  va  uslubiy  asoslari tahlil  qilinadi.  Zamonaviy  sanoat  sharoitida  ishlab  chiqarish  jarayonlarining murakkablashuvi,  texnologik  uskunalarning  avtomatlashtirilishi  va  inson  omilining saqlanib qolishi mehnat xavfsizligi masalasini dolzarb muammolari boʻlib qolmoqda. Tadqiqotning  asosiy  maqsadi  mehnat  xavfsizligini  boshqarish  tizimining samaradorligini  oshirishga  xizmat  qiluvchi  tashkiliy  mexanizmlar  va  uslubiy yondashuvlarni  aniqlashdan  iborat.  Tadqiqot  jarayonida  tahlil,  taqqoslash, umumlashtirish  va  tizimli  yondashuv  usullaridan  foydalanildi.  Natijada  mehnat xavfsizligini  boshqarishda  tashkiliy  tuzilmani  takomillashtirish,  xodimlarning ishtirokini  kuchaytirish,  xavflarni  boshqarish  va  profilaktik  choralarning  ahamiyati asoslab berildi. Olingan natijalar ishlab chiqarish korxonalarida mehnat muhofazasi tizimini amaliy jihatdan yaxshilashda qo‘llanishi mumkin.