MOLIYAVIY BARQARORLIKNI BAHOLASH USULLARI - Xudoyberdiyeva Asila,; Raximova Asila Ravshanovna, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  korxona  va  tashkilotlarning  moliyaviy  barqarorligini baholash  usullari  ilmiy-nazariy  hamda  amaliy  jihatdan  tahlil  qilinadi.  Moliyaviy barqarorlik  xo‘jalik  yurituvchi  subyektlarning  uzluksiz  faoliyat  yuritishi, majburiyatlarni  o‘z  vaqtida  bajarishi  va  uzoq  muddatli  rivojlanishini  ta’minlovchi muhim  iqtisodiy  ko‘rsatkichlardan  biri  hisoblanadi.  Tadqiqotda  moliyaviy barqarorlikni baholashda qo‘llaniladigan asosiy ko‘rsatkichlar tizimi, jumladan, kapital tuzilmasi, likvidlik, to‘lov qobiliyati va moliyaviy mustaqillik koeffitsiyentlari tahlil qilinadi.  Shuningdek,  balans  likvidligini  baholash,  moliyaviy  koeffitsiyentlar  usuli, integral  baholash  va  dinamik  tahlil  usullarining  mazmuni  va  afzalliklari  yoritib beriladi.  Maqolada  moliyaviy  barqarorlikni  baholash  natijalaridan  boshqaruv qarorlarini  qabul  qilishda  foydalanishning  ahamiyati  asoslab  berilib,  ushbu  jarayon korxona moliyaviy holatini mustahkamlash va risklarni kamaytirishga xizmat qilishi ilmiy asosda ko‘rsatib beriladi.