TILSHUNOSLIKDA KOINOTGA OID ATAMALARNING QO‘LLANILISHI - Sharipova Madina Shermuhammedovna,; Xomidova Malohatxon, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  tilshunoslik  doirasida  koinotga  oid  atamalarning funksional  va  semantik  xususiyatlarini  o'rganishga  bag'ishlangan.Unda  astronomik leksikaning  ilmiy  uslubdan  badiiy  va  kundalik  nutqqa  o'tishi,  metaforizatsiya jarayonlari hamda ushbu atamalarning til tizimidagi o'rni tahlil qilinadi.Shuningdek, koinotga  oid  nomlarning  (kosmonimlar)  onomastik  ahamiyati,  ularning  madaniy kontekstdagi aks etishi va terminologiya sohasidagi o'ziga xosliklari ko'rib chiqiladi. Ishning asosiy maqsadi — fazoviy tushunchalarni ifodalovchi til birliklarining o'zbek tilida qo'llanilish dinamikasini lingvistik nuqtai nazardan ochib berishdir.