TARJIMA JARAYONIDA TALABALARDA KO‘CHMA MA’NOLI SO‘ZLAR VA YAXLIT KO‘CHMA MA’NOLI IFODALAR O‘RTASIDAGIALOQADORLIKKA E’TIBOR QARATISH - Muhammadiyeva O’g‘iloy (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya: Ushbu tadqiqot talabalarning ko'p ma'noli so'zlarni ham so'zlashuv, ham og'zaki (norasmiy) ma'nolarda qo'llash ko'nikmalari va malakalarini rivojlantirish usullariga qaratilgan. Kontekstga qarab bir nechta ma'noga ega bo'lgan ko'p ma'noli so'zlar, ayniqsa kundalik muloqotda, til o'rganuvchilar uchun ko'pincha qiyinchiliklar tug'diradi. Tadqiqotda talabalarga bunday so'zlarni real hayotdagi suhbatlarda to'g'ri tushunish  va  ulardan  foydalanishga  yordam  beradigan  samarali  pedagogik yondashuvlar tahlil qilinadi. Kontekstual o'rganish, kommunikativ faoliyat, interaktiv mashqlar  va  haqiqiy  til  materiallariga  alohida  e'tibor  qaratiladi.  Ushbu  usullar o'quvchilarga ko'p ma'noli so'zlarning rasmiy va norasmiy ma'nolarini farqlashga va ularni  turli  kommunikativ  vaziyatlarda  to'g'ri  qo'llashga  yordam  beradi.  Tadqiqot natijalari shuni ko'rsatadiki, dialoglar, rolli o'yinlar va kontekstual tahlil orqali tizimli mashq  qilish  talabalarning  leksik  kompetentsiyasi  va  kommunikativ  qobiliyatini sezilarli darajada yaxshilaydi.