ERIX MARIYA REMARKNING "G‘ARBIY FRONTDA O‘ZGARISH YO‘Q" ASARIDA HAYOT HAQIQATINING AKS ETTIRILISHI - Isomiddinov Najmiddin Nasriddinovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Jahon adabiyotida urush va  unda sodir bo`lgan voqealar aks ettirilgan asarlar anchagina.  Atoqli  nemis  yozuvchisi  Erix  Mariya  Remarkning  "G‘arbiy  frontda o‘zgarish yo‘q" (Im Westen nichts Neues) romani  ham aynan ana shu mavzu qalamga olingan asarlardan biridir.  “Bu kitob aybnoma ham, afvnoma ham  emas. Bu shunchaki urush dastidan juvonmarg bo‘lgan avlod haqidagi, garchi zambarak   o‘qidan omon qolsa-da, shu urushning qurboniga aylanganlar to‘g‘risidagi ko‘ngil izhoridir”, - deydi muallif asar epigrafida . Darhaqiqat, bu roman  urushning haqiqiy qiyofasini ochib bergan eng kuchli asarlardan biri hisoblanadi.Asarning badiiy kuchi uning bo‘yoqlarni bo‘rttirmasdan, bor haqiqatni "sovuq" va “shafqatsiz”  tarzda tasvirlashidadir.        Mazkur asarda birinchi jahon urushi o‘z domiga tortgan o‘spirinlar obrazi orqali urush dahshatlarini boshidan kechirgan, ruhan ezilgan, jamiyatdan begonalashgan va bolalik  orzu-umidlari  chilparchin  bo‘lgan  butun  bir  avlodning  ayanchli  qismati mahorat bilan aks ettirilgan. Remark asarda shunchaki urushni emas, balki ma’naviy sinishni tasvirlaydi. Badiiy tasvirda bosh qahramon Paul Boymer va uning do‘stlari timsolida  urushga  maktab  partasidan  kelgan,  hali  hayotni  ko‘rmay  turib  o‘limni ko‘rgan yoshlarning ruhiyati ochib beriladi. Asarda muallif qahramonlarning urushdan oldingi  orzu-havaslari  va  urushdagi  qat’iyatli,  ammo  hissiz  holatini  qarama-qarshi qo‘yadi (antiteza).Bu esa o`z navbatida  asar o`qimishliligini oshiradi.