INFORMATIKA DARSLARIDA KREATIV VA INTERAKTIV O‘QUV LOYIHALARINI QO‘LLASH ORQALI O‘QUVCHILAR KOMPETENSIYASINI RIVOJLANTIRISH - Ja’faraliyev Samadbek Sanjar o’g’li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA. Mazkur maqola umumta’lim maktablarida informatika fanini o‘qitishda kreativ va interaktiv o‘quv loyihalarini joriy etish orqali o‘quvchilarning kompetensiyasini  rivojlantirish  masalalarini  yoritadi.  Tadqiqotda  loyiha  faoliyati orqali o‘quvchilarning mustaqil fikrlash, ijodiy yondashuv, muammolarni hal qilish, algoritmik  va  mantiqiy  tafakkur,  jamoaviy  ishlash,  kommunikativ  ko‘nikmalar  kabi ko‘nikmalarini  oshirish  imkoniyatlari  tahlil  qilindi.  Shuningdek,  maqolada  o‘quv loyihalarini  dars  jarayoniga  qo‘shish  bosqichlari,  ularning  samaradorligi, o‘quvchilarning  amaliy  ko‘nikmalari  rivojlanishi,  innovatsion  pedagogik yondashuvlar va interaktiv metodlarni qo‘llashning ta’lim sifatiga ta’siri yoritilgan. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, kreativ va interaktiv loyihalardan foydalanish informatika fanini o‘qitish samaradorligini oshirish, o‘quvchilarda tanqidiy fikrlashni rivojlantirish,  axborot  texnologiyalari  bilan  ishlash  madaniyatini  shakllantirish  va zamonaviy  muammolarni  hal  qilish  qobiliyatini  mustahkamlashga  yordam  beradi. Maqola pedagoglar, magistrantlar, ilmiy xodimlar va informatika fanini o‘qitishda innovatsion  metodlarni  joriy  etish  bilan  shug‘ullanuvchilar  uchun  foydali  manba bo‘lib xizmat qiladi.