ATMOSFERA IFLOSLANISHI VA UNING INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Danayev D. A.; Anorboyev A. (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada bugungi kunda global ekologik muammolardan biriga  aylangan  atmosfera  ifloslanishining  inson  salomatligiga  ta’siri  ilmiy-tahliliy nuqtayi  nazardan  ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqotda  havoning  ifloslanish  darajasi,  asosiy antropogen manbalar va zararli moddalarning organizmga kirib borish mexanizmlari tahlil qilingan. Xususan, atmosfera tarkibidagi zaharli birikmalarning nafas yo‘llari, yurak-qon tomir tizimi hamda reproduktiv salomatlikka keltiradigan asoratlari Jahon sog‘liqni  saqlash  tashkiloti  (JSST)  va  nufuzli  ilmiy  manbalar  ma’lumotlari  asosida asoslab  berilgan.  Shuningdek,  maqolada  O‘zbekiston  sharoitidagi  chang bo‘ronlarining o‘ziga xos xususiyatlari va aholi salomatligini muhofaza qilish bo‘yicha ustuvor tavsiyalar bayon etilgan.