PARRANDALARDA KOLIBAKTERIOZ KASALLIGINING ETIOLOGIYASI, EPIZOOTOLOGIYASI VA ZAMONAVIY NAZORAT USULLARI - Ernazarov D.A; Yo’ldoshova I.O; Saparova A.D (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA  (ANNOTATION):  Mazkur  maqolada  parrandalarda  keng tarqalgan bakterial kasalliklardan biri  — kolibakteriozning etiologiyasi, patogenezi, epizootologiyasi hamda o‘rganilganlik darajasi tahlil qilingan. Tadqiqotda Escherichia coli  bakteriyasining  biologik  xususiyatlari,  kasallikning  tarqalish  omillari  va  uning parrandachilik  mahsuldorligiga  salbiy  ta’siri  yoritilgan.  Shuningdek,  xalqaro  va mahalliy  ilmiy  manbalar  asosida  kolibakteriozni  tashxislash,  profilaktika  qilish  va nazorat etishning zamonaviy usullari, jumladan molekulyar diagnostika, bioxavfsizlik choralarini  kuchaytirish  va  antibiotiklarga  chidamli  shtammlarga  qarshi  kurash masalalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari parrandachilikda kasallikni samarali boshqarish va oziq-ovqat xavfsizligini ta’minlashda muhim ahamiyatga ega.