QISHLOQ XO‘JALIK HAYVONLARIDA BUG‘OZLIKNI ANIQLASHNING ZAMONAVIY DIAGNOSTIK USULLARI VA ULARNING SAMARADORLIGI - Qadirberganov B.G’; Saparova A.D (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA  (ANNOTATION):  Mazkur  maqolada  qishloq  xo‘jalik hayvonlarida  bug‘ozlikni  aniqlashning  klinik,  instrumental  va  laboratoriya  usullari tahlil qilingan. Tadqiqot davomida sigir, biya, qo‘y, echki, cho‘chqa, it, mushuk va quyonlarda  bug‘ozlikni  tashxislash  usullari  o‘rganilib,  ularning  samaradorligi solishtirildi.  Natijalarga  ko‘ra,  rektal  palpatsiya,  auskultatsiya  hamda  laboratoriya testlari (qon, sut va servikovaginal shilimshiq tahlillari) eng ishonchli usullar ekanligi aniqlandi.  Har  bir  hayvon  turida  bug‘ozlik  davrida  yuzaga  keladigan  fiziologik o‘zgarishlar asosida erta tashxis qo‘yish imkoniyatlari yoritilgan. Tadqiqot natijalari chorvachilikda naslchilik ishlarini samarali tashkil etish, bepushtlikni kamaytirish va iqtisodiy samaradorlikni oshirishda muhim ahamiyatga ega.