ЎЗБЕКИСТОНДА ОТЛАР ГЕЛМИНТОФАУНАСИНИНГ ШАКЛЛАНИШИ, ТУР ТАРКИБИ ВА ЭПИЗООТОЛОГИК АҲАМИЯТИ - Карлибаева Ш.К,; Сарсенбаев И.Е,; Амангелдиев У.А.,; Дильманова А.И, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
АННОТАЦИЯ:  Мазкур  мақолада  Ўзбекистон  ҳудудида  отлар гелминтофаунасининг ўрганилганлик даражаси, тур таркиби ва эпизоотологик хусусиятлари адабиётлар асосида таҳлил қилинган. Тадқиқотда турли йилларда олиб  борилган  илмий  изланишлар  натижалари  умумлаштирилиб,  отларда учрайдиган нематода, цестода ва трематода синфларига мансуб паразитлар кенг ёритилган.  Гелминтларнинг  географик  тарқалиши,  инвазия  даражаси  ва мавсумий  динамикаси  ҳамда  уларнинг  чорвачиликка  етказадиган  иқтисодий зарари кўрсатиб ўтилган. Шунингдек, асосий гелминтозларнинг олдини олиш ва уларга қарши курашишнинг замонавий ёндашувлари таҳлил қилинди. Тадқиқот натижалари  отчиликни  ривожлантириш,  касалликларни  назорат  қилиш  ва самарали  профилактика  чораларини  ишлаб  чиқишда  муҳим  илмий-амалий аҳамиятга эга.