TRANSPORT OQIMINING O‘RTACHA TEZLIGINI OSHIRISHDA V2I TEXNOLOGIYASINING TA'SIR PARAMETRLARINI MODELLASHTIRISH VA OPTIMALLASHTIRISH - Nazirov Nodirbek Jamoliddin o‘g‘li,; Yusupov Sarvarbek Sodiqovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur tadqiqot transport oqimining o‘rtacha tezligini oshirishda Vehicle-to-Infrastructure  (V2I)  texnologiyasining  ta'sir  parametrlarini  aniqlash, modellashtirish va optimallashtirishga bag‘ishlangan. Zamonaviy sharoitda transport tizimlarining  samaradorligini  oshirish,  ayniqsa,  aqlli  transport  tizimlari  (ITS) rivojlanishi bilan bog‘liq holda, V2I texnologiyalarining roli tobora ortib bormoqda. Tadqiqot  doirasida  V2I  tizimlarining  transport  oqimi  tezligiga  ta'sir  etuvchi parametrlari  matematik  modellashtirish,  stoxastik  geometriya  va  chuqur  o‘rganish (deep  learning)  usullari  asosida  tahlil  qilingan.  Statistik  ma'lumotlar  va  empirik tadqiqotlar asosida V2I texnologiyasining transport samaradorligiga ta'siri miqdoriy jihatdan baholangan. Natijalar V2I tizimlarini joriy etish orqali transport oqimining o‘rtacha tezligini 22-25% gacha oshirish, kechikishlarni 47% gacha kamaytirish va yoqilg‘i sarfini 17-22% ga tejash imkoniyatini ko‘rsatdi.