TRANSPORT VOSITASI VA PIYODA O‘RTASIDAGI ALOQA (V2P) ASOSIDA AQLLI PIYODALAR O‘TISH JOYINI BOSHQARISH - Xakimov Mavlonbek Solijon o‘g‘li,; Yusupov Sarvarbek Sodiqovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Piyodalar  o‘tish  joylarida  sodir  bo‘ladigan  yo‘l-transport hodisalari aholi zich hududlarda muhim muammo hisoblanadi. Ushbu maqolada IoT (Internet of Things) texnologiyasi asosida transport vositalari va piyodalar o‘rtasidagi V2P (Vehicle-to-Pedestrian) kommunikatsiyasidan foydalangan holda aqlli piyodalar o‘tish joyini boshqarish tizimi tahlil qilinadi. Tizim IoT sensorlari, kameralar va aloqa qurilmalari  orqali  real  vaqt  rejimida  transport  va  piyodalar  harakati  haqida ma’lumotlarni  yig‘adi  hamda  transport  vositalari  va  piyodalar  o‘rtasida  axborot almashinuvini ta’minlaydi. Natijada yo‘l harakati xavfsizligi va samaradorligi oshadi hamda  piyodalar  ishtirokidagi  yo‘l-transport  hodisalari  xavfi  kamayadi.  Ushbu yondashuv  aqlli  shaharlar  sharoitida  xavfsiz  va  samarali  transport  tizimini shakllantirishga xizmat qiladi.