TASHABBUSLI BUDJET MABLAG‘LARI VA MOLIYAVIY RESURSLARDAN FOYDALANISH TARTIBINI TAKOMILLASHTIRISH MEXANIZMI - Kenjaev Bobur Ro‘ziboy o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Mazkur ilmiy ishda tashabbusli budjet mablag‘lari va moliyaviy resurslardan foydalanish  tizimining  nazariy  asoslari,  amaliy  holati  hamda  uni  takomillashtirish yo‘nalishlari  kompleks  tarzda  tahlil  qilinadi.  So‘nggi  yillarda  davlat  moliyasini boshqarishda  jamoatchilik  ishtirokini  kengaytirish,  mablag‘lardan  foydalanishda shaffoflik va samaradorlikni oshirish masalalari dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Shu nuqtai  nazardan  tashabbusli  budjet  mexanizmi  aholi  ehtiyojlarini  bevosita  hisobga olish imkonini beruvchi muhim instrument sifatida shakllanmoqda. Tadqiqot davomida tashabbusli budjet mablag‘larini shakllantirish, taqsimlash va  ulardan  foydalanish  jarayonidagi  muammolar  aniqlanib,  ularni  bartaraf  etish bo‘yicha ilmiy asoslangan takliflar ishlab chiqildi. Xususan, moliyaviy resurslardan foydalanishda  samaradorlikni  oshirish,  monitoring va nazorat tizimini kuchaytirish, raqamli  boshqaruv  mexanizmlarini  keng  joriy  etish  hamda  jamoatchilik  nazoratini rivojlantirish zarurligi asoslab berildi.