BEZORILIK JINOYATI UCHUN JAVOBGARLIK VA UNI TAKOMILLASHTIRISH MASALALARI - Bozorov Xasan Turg'unali o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur  maqolada  bezorilik  jinoyati  tushunchasi,  uning  ijtimoiy  xavfliligi, huquqiy  belgilari  hamda  u  uchun  javobgarlik  masalalari  tahlil  qilinadi.  Bezorilik jinoyati jamiyatda jamoat tartibi va osoyishtaligini buzuvchi, fuqarolarning sha’ni va qadr-qimmatiga  tajovuz  qiluvchi  ijtimoiy  xavfli  qilmish  sifatida  ko‘rib  chiqiladi. Tadqiqot davomida O‘zbekiston Respublikasi jinoyat qonunchiligida bezorilik uchun belgilangan  javobgarlik  normalari,  ularning  qo‘llanilish  amaliyoti  va  mavjud muammolari  o‘rganildi.  Shuningdek,  bezorilik  jinoyatini  kvalifikatsiya  qilishda yuzaga keladigan muammolar, ayniqsa, og‘irlashtiruvchi holatlar mavjud bo‘lganda jinoyatni  to‘g‘ri  baholash  masalalari  tahlil  qilindi.  Mazkur  jinoyat  turining  boshqa turdagi huquqbuzarliklardan farqlari, xususan, mayda bezorilik va jinoyat sifatidagi bezorilik o‘rtasidagi chegaralar aniqlashtirildi.