I BOB. BEZORILIK JINOYATINING NAZARIY VA JINOYAT-HUQUQIY ASOSLARI - Bozorov Xasan Turg'unali o'g'li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur ilmiy maqolada bezorilik jinoyatining nazariy asoslari hamda jinoyat-huquqiy tavsifi kompleks tarzda tahlil qilinadi. Bezorilik jamiyatda jamoat tartibi va xavfsizligiga tajovuz qiluvchi, ijtimoiy xavflilik darajasi yuqori bo‘lgan jinoyatlardan biri  sifatida  e’tirof  etiladi.  Tadqiqot  davomida  bezorilik  jinoyatining  tushunchasi, uning  obyekt  va  predmeti,  obyektiv  va  subyektiv  tomonlari  ilmiy-nazariy  jihatdan yoritib beriladi. Shuningdek, maqolada bezorilik jinoyatining sodir etilish shakllari, kvalifikatsiya  belgilari  hamda  uni  boshqa  turdosh  jinoyatlardan  farqlash  masalalari ko‘rib chiqiladi. Amaldagi jinoyat qonunchiligi asosida bezorilik uchun javobgarlik masalalari,  jazolash  amaliyoti  hamda  ushbu  jinoyatning  oldini  olishga  qaratilgan huquqiy mexanizmlar tahlil etiladi.