NUTQ VA ADABIY MEYOR - Mavjuda KOZOKOVA,; Xomidova Malohat, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya: Ushbu maqolada nutqning mohiyati, uning jamiyatdagi ahamiyati va  adabiy  me’yorlar  bilan  o‘zaro  bog‘liqligi  yoritilgan.  Nutqning  og‘zaki  hamda yozma shakllari, shuningdek nutq madaniyatining poydevorini tashkil etuvchi adabiy me’yorlarning turlari batafsil tushuntiriladi. Maqolada talaffuz, lug‘aviy, grammatik, orfografik, punktuatsion va uslubiy  me’yorlarning mazmuni hamda ularning to‘g‘ri qo‘llanishi  nutq  sifatiga  qanday  ta’sir  qilishi  ilmiy  asosda  ko‘rsatib  beriladi. Shuningdek,  adabiy  me’yorlarga  amal  qilishning  muloqot  samaradorligi  va  til madaniyatini yuksaltirishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra, nutq va adabiy me’yorlar tilning rivoji hamda jamiyatda yagona muloqot muhiti shakllanishida muhim omil ekanligi ta’kidlanadi.