ANJIR BARGINING GIPERTANIYA KASALLIGDA QOʻLLANILISHI - Axrorov Azamat A'zamqul o'g'li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anjir  bargi  (Ficus  carica)  xalq  tabobatida  keng  qo‘llaniladigan  dorivor o‘simliklardan  biridir.  Uning  tarkibida  flavonoidlar,  fenolik  birikmalar,  organik kislotalar va antioksidant moddalar mavjud bo‘lib, ular yurak-qon tomir tizimiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Anjir bargi qaynatmasi qon tomirlarni kengaytirishga yordam beradi, qon  aylanishini  yaxshilaydi  va  arterial  bosimni  pasaytiruvchi  xususiyatga  ega. Gipertoniya kasalligida uni muntazam iste’mol qilish qon bosimini me’yorda ushlab turishga ko‘maklashadi. Shu bilan birga, anjir bargi diuretik (siydik haydovchi) ta’sirga ega  bo‘lib,  organizmdagi  ortiqcha  suyuqlikni  chiqaradi  va  bu  ham  qon  bosimini kamaytirishda  muhim  rol  o‘ynaydi.  Biroq  uni  qo‘llashdan  oldin  shifokor  bilan maslahatlashish tavsiya etiladi.