UZUM BARGINING GIPERTANIYA KASALLIGIDA QOʻLLANILISHI - Axrorov Azamat A'zamqul o'g'li (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Uzum  bargi  (Vitis  vinifera)  dorivor  o‘simlik  sifatida  xalq  tabobatida  keng qo‘llaniladi. Uning tarkibida flavonoidlar, polifenollar, vitaminlar va mineral moddalar mavjud bo‘lib, ular yurak-qon tomir tizimiga ijobiy ta’sir ko‘rsatadi. Uzum bargi qon tomirlarni mustahkamlash, ularning elastikligini oshirish va qon aylanishini yaxshilash xususiyatiga  ega.  Shu  sababli  u  gipertoniya  kasalligida  qon  bosimini  pasaytirishga yordam  beruvchi  tabiiy  vosita  sifatida  qo‘llaniladi.  Bundan  tashqari,  uzum  bargi yallig‘lanishga qarshi va antioksidant ta’sir ko‘rsatib, organizmni himoya qiladi. Uning diuretik  xususiyati  ortiqcha  suyuqlikni  chiqarishga  yordam  berib,  arterial  bosimni me’yorlashtirishda muhim rol o‘ynaydi.