SUN’IY INTELLEKT YORDAMIDA STOMATOLOGIK TERMINLARNI TARJIMA QILISH: MUAMMOLAR VA ANIQLIK TAHLILI - NURIDINOVA SABIYA ALAHIDINOVNA, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  sun’iy  intellekt  texnologiyalari  yordamida stomatologik terminlarni tarjima qilish jarayonining nazariy va amaliy jihatlari tahlil qilinadi. Xususan, tibbiy terminologiyaning o‘ziga xos murakkabligi, ko‘p ma’noliligi hamda kontekstga bog‘liqligi tarjima aniqligiga qanday ta’sir ko‘rsatishi o‘rganiladi. Tadqiqot  davomida  zamonaviy  sun’iy  intellektga  asoslangan  tarjima  tizimlarining imkoniyatlari  va  cheklovlari  solishtirma  tahlil  asosida  baholanadi.  Shuningdek, stomatologik terminlarning noto‘g‘ri yoki noaniq tarjima qilinishi natijasida yuzaga keladigan  kasbiy  va  kommunikativ  muammolar  ochib  beriladi.  Maqola  yakunida terminologik aniqlikni oshirish, kontekstual tarjimani takomillashtirish hamda tibbiy tarjima jarayonida sun’iy intellektdan samarali foydalanish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi.