ONLAYN TA’LIM OLISHNING PSIXOLOGIK TA’SIRI - Djabborov Masud Bahriddinovich,; Kubayeva Fotima Jamshid qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANOTATSIYA          Ushbu maqola zamonaviy ta’lim jarayonida onlayn bilim olishning psixologik ta’sirini  o‘rganishga  qaratilgan.  So‘nggi  yillarda  masofaviy  ta’lim  tizimining kengayishi  natijasida  o‘quvchilarning  psixologik  holati,  motivatsiyasi  va  o‘z-o‘zini tartibga  solish  qobiliyati  o‘zgarishlarga  duch  kelmoqda.  Maqolada  onlayn  ta’lim jarayonida yuzaga keladigan psixologik omillar — diqqatni jamlash qobiliyati, stress darajasi, motivatsiya va o‘zini boshqarish ko‘nikmalari — batafsil tahlil qilinadi. Tadqiqotning maqsadi onlayn bilim olish jarayonida o‘quvchilarning psixologik holatini o‘rganish, ijobiy va salbiy ta’sirlarni aniqlash hamda ta’lim jarayonini samarali tashkil etish bo‘yicha tavsiyalar ishlab chiqishdan iborat. Maqola davomida nafaqat nazariy asoslar, balki amaliy kuzatishlar va statistik tahlillar orqali olingan natijalar tahlil qilinadi. Shuningdek, onlayn ta’lim jarayonida psixologik jihatdan yuzaga keladigan qiyinchiliklar va ularni bartaraf etish yo‘llari ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot  natijalari  shuni  ko‘rsatadiki,  onlayn  ta’lim  tizimi  o‘quvchilarning mustaqil ishlash, ijodiy fikrlash va vaqtni boshqarish qobiliyatlarini rivojlantirishga yordam beradi. Shu bilan birga, uzluksiz diqqat va ijtimoiy aloqaning cheklanishi stress va charchash darajasini oshirishi mumkin. Maqola o‘quvchilarning psixologik holatini yaxshilash va ta’lim samaradorligini oshirishga qaratilgan innovatsion yondashuvlarni taklif etadi.