O‘QUVCHILARNING AXLOQIY REFLEKSIYASINI RIVOJLANTIRISHDA O‘QITUNCHI ROLI - Kubayeva Fotima Jamshid qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  ta’lim  jarayonida  o‘quvchilarda  axloqiy refleksiyani shakllantirishning psixologik-pedagogik asoslari tahlil qilinadi. Axloqiy refleksiya  shaxsning  ma’naviy-axloqiy  rivojlanishidagi  asosiy  mexanizmlardan  biri sifatida  ko‘rib  chiqilib,  uning  mazmuni,  tuzilishi  va  rivojlanish  omillari  keng yoritilgan. Tadqiqot doirasida o‘qituvchining shaxsiy namunasi, pedagogik muloqot, tarbiyaviy faoliyatni tashkil etish metodlari, muammoli vaziyatlar va axloqiy vazifalar  asosida ishlashning o‘quvchilar refleksiv fikrlashiga ko‘rsatadigan ta’siri ilmiy asosda tahlil  qilindi.  O‘tkazilgan  amaliy  kuzatishlar  o‘quvchilarning  axloqiy  qaror  qabul qilish, o‘z xatti-harakatlarini tahlil qilish, empatiya ko‘rsatish kabi ko‘nikmalarining o‘qituvchi faoliyati bilan bevosita bog‘liqligini tasdiqladi. Maqola natijalari axloqiy tarbiyaning  zamonaviy  yondashuvlari,  refleksiyani  rivojlantiruvchi  pedagogik texnologiyalar va metodlar bo‘yicha ilmiy tavsiyalarni o‘z ichiga oladi.