BOZOR TUZILMALARI SAMARADORLIGINI OPTIMALLASHTIRISH MEXANIZMLARI VA TAHLILIY YONDASHUVLARI - Umirzoqov Mirjalol Anvarbek o‘g‘li, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada bozor tuzilmalarining samaradorligini oshirishga qaratilgan asosiy mexanizmlar hamda ularni tahlil qilishning zamonaviy yondashuvlari o‘rganiladi. Raqobat muhitini shakllantirish, resurslardan samarali foydalanish, narx shakllanishi  va  davlatning  tartibga  solish  siyosati  kabi  omillarning  bozor samaradorligiga ta’siri tahlil qilinadi. Shuningdek, mukammal raqobat, monopolistik raqobat,  oligopoliya  va  monopoliya  sharoitida  samaradorlikni  optimallashtirish usullari  ko‘rib  chiqiladi.  Maqolada  iqtisodiy  tahlil  metodlari  asosida  bozor natijadorligini oshirish bo‘yicha amaliy tavsiyalar ishlab chiqilgan.