AUDIOVIZUAL VOSITALAR YORDAMIDA NUTQNI RIVOJLANTIRISH - Boymurodova Sarvinoz Saparali qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Zamonaviy  ta’lim  jarayonida  nutqni  rivojlantirish  uchun  ilg‘or usullardan foydalanish  muhim bo‘lib, ularning eng samaralilaridan biri audiovizual vositalar  vositasida  amalga  oshiriladigan  metodik  yondashuv  hisoblanadi.  Tahsil olishda nafaqat kitob va yozma manbalardan, balki zamonaviy texnik imkoniyatlar – video,  audio,  animatsion  filmlar,  to‘liq  metrajli  filmlar,  teleko‘rsatuvlar,  hujjatli filmlar, podkastlar, elektron darsliklar, o‘quv filmlari hamda ta’limiy dasturlar keng tarzda  qo‘llanilmoqda.  Audiovizual  vositalarning  eng  asosiy  ustunligi  –  ta’lim oluvchilarning eshitish va ko‘rish organlari orqali bilvosita hamda to‘g‘ridan-to‘g‘ri axborot olish, real hayotiy jarayonlarni kuzatish, til va nutqga xos harakat, ohang va intonatsiyani jonli qabul qilish imkonini berishidir. Shu sabab audiovizual vositalar vositasida nutqni rivojlantirish bugungi kunning dolzarb va natijador yondashuvlaridan biri sifatida tobora ahamiyat kasb etmoqda.