TARBIYAVIY SUHBATLARNI TASHKIL ETISH ORQALI BOLALARDA TO‘G‘RI VA MADANIYATLI NUTQ SHAKLLANTIRISH - Boymurodova Sarvinoz Saparali qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Tarbiyaviy  suhbatlarni  tashkil  etish  orqali  bolalarda  to‘g‘ri  va madaniyatli nutq shakllantirish bugungi kun ta’limi va tarbiyasida o‘ta dolzarb masala hisoblanadi. Bolaning jamiyatga kirib kelishi, o‘z o‘rnini topishi, shaxsiy fazilat va mulohazalarini  omilkorlik  bilan  ifoda  eta  olishi  uchun  avvalo  nutq  madaniyatiga, to‘g‘ri va asosli so‘zlash, axloqli muomala, hurmatli munosabat, og‘zaki va yozma muloqot  madaniyatini  egallashiga  zarur  sharoit  yaratilishi  lozim.  Shu  maqsadda maktab, oila, mahalla va boshqa ijtimoiy muassasalarda olib boriladigan tarbiyaviy suhbatlar  asosiy  vosita  va  samarali  metod  sifatida  ahamiyat  kasb  etadi.  Tarbiyaviy suhbatlar  nafaqat  bolaning  axloqiy  dunyoqarashini  boyitadi,  balki  zamonaviy kommunikativ muhitga mos, ma’noli, mulohazakor va odamlar bilan to‘g‘ri muloqotda bo‘la oladigan nutqiy salohiyatli avlodni shakllantirishga yordam beradi.