ILMIY TADQIQOTLAR TARJIMASI - Sotvoldiyeva Mastura,; Turaxon Abduraxmanov Saydullayevich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ilmiy tadqiqotlar tarjimasining nazariy va amaliy jihatlari, uning o‘ziga xos xususiyatlari hamda zamonaviy ilmiy kommunikatsiyadagi o‘rni keng yoritilgan. Ilmiy  matnlarni tarjima qilish jarayoni oddiy tarjimadan farq qilib,  yuqori  darajadagi  aniqlik,  mantiqiylik  va  terminologik  izchillikni  talab  etadi. Maqolada ilmiy tarjimaning asosiy tamoyillari, xususan, ekvivalentlik, adekvatlik va ilmiy uslubga moslik masalalari tahlil qilinadi. Shuningdek, turli fan sohalariga oid matnlarni tarjima qilishda uchraydigan muammolar, terminlarning to‘g‘ri tanlanishi va ularni  milliy  til  me’yorlariga  moslashtirish  usullari  haqida  fikr  yuritiladi.Bundan tashqari, ilmiy tadqiqotlar tarjimasining xalqaro ilmiy hamkorlikni rivojlantirishdagi ahamiyati  alohida  ta’kidlanadi.  Tarjima  orqali  ilmiy  natijalar  keng  auditoriyaga yetkazilib, turli mamlakat olimlari o‘rtasida bilim almashinuvi ta’minlanadi. Maqolada zamonaviy tarjima texnologiyalari va ularning ilmiy matnlar tarjimasidagi o‘rni ham ko‘rib  chiqiladi.  Tadqiqot  natijalari  ilmiy  tarjima  sifatini  oshirish  hamda tarjimonlarning kasbiy kompetensiyalarini rivojlantirishga xizmat qiladi.