EKOLOGIK EKSPERTIZA XULOSASINING STRUKTURASI MAZMUNI VA UNI TAYYORLASHNING USLUBI BILAN TANISHISH - Adizova Nargiza Zamirovna,; Muhammadova Gulsevar Yusuf qizi, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya   Respublikada  atrof-muhitni  muhofaza  qilish  amaliyotida  aholining  yashashi uchun sog'lom shart-sharoit vujudga keltirish va tabiatdan foydalanish samaradorligini oshirish tabiatni muhofaza qilish asosida ijtimoiy iqtisodiy rivojlanishning ekologik xavfsizligiga erishish g'oyat muhim va dolzarb muammodir. Bu muammo yechimini topish  ekologik  ekspertiza  juda  katta  ro'l  o'ynaydi.    Ushbu  maqolada  ekologik ekspertiza  xulosasining  strukturasi,  mazmuniy  tarkibi  va  uni  tayyorlash  uslubining nazariy  hamda  amaliy  jihatlari  batafsil  yoritilgan.  Tadqiqotda  ekologik  ekspertiza xulosasining  asosiy  bo‘limlari,  jumladan  kirish  qismi,  loyiha  haqida  umumiy ma’lumot,  atrof-muhitga  ta’sirni  baholash  natijalari,  ekologik  xavf  omillari  tahlili, muqobil  yechimlarni  ko‘rib  chiqish,  atrof-muhitni  muhofaza  qilish  choralarining asoslanishi  hamda  yakuniy  xulosa  qismlarining  mazmuni  izchil  tahlil  etilgan. Shuningdek,  ekologik  ekspertiza  xulosasini  tayyorlash  jarayonida  qo‘llaniladigan me’yoriy-huquqiy  hujjatlar  talablari,  metodik  yondashuvlar  va  rasmiylashtirish qoidalari  ko‘rib  chiqilgan.    Maqolada  ekologik  ekspertiza  jarayonining  asosiy bosqichlari,  ya’ni  ma’lumotlarni  yig‘ish,  ularni  tahlil  qilish,  atrof-muhit komponentlariga  ehtimoliy  ta’sirlarni  aniqlash,  ekologik  xavflarni  baholash  va asoslangan  tavsiyalar  ishlab  chiqish  masalalari  ochib  berilgan.  Ekologik  ekspertiza xulosasining  aniqligi,  xolisligi  va  ilmiy  asoslanganligi  uning  amaliy  ahamiyatini oshirishi,  xo‘jalik  faoliyatini  rejalashtirishda  ekologik  xavfsizlikni  ta’minlashga xizmat  qilishi  asoslab  berilgan.  Shuningdek,  xulosa  matnini  tayyorlashda  mantiqiy izchillik,  aniq  dalillarga  tayanish,  statistik  va  tahliliy  ma’lumotlardan  foydalanish, rasmiy uslub talablariga rioya etish zarurligi ta’kidlangan. Tadqiqot natijalari ekologik ekspertiza  xulosasini  tayyorlash  jarayonini  takomillashtirish,  hujjatlarning  sifatini oshirish hamda atrof-muhitni muhofaza qilishga qaratilgan qarorlarni qabul qilishda ilmiy  asoslangan  yondashuvni  qo‘llash  imkonini  beradi.  Mazkur  maqola  ekologiya yo‘nalishida  tahsil  olayotgan  talabalar,  mutaxassislar  hamda  amaliyotchi  ekspertlar uchun uslubiy manba sifatida xizmat qilishi mumkin.