GEOGRAFIYA DARSLARIDA INTERAKTIV METODLARDAN FOYDALANISHNING AVFZALIKLARI - Mamadjanova Rahbarhon Mamatovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  geografiya  darslarida  interaktiv  metodlardan foydalanishning  nazariy  va  amaliy  ahamiyati  yoritiladi.  Zamonaviy  ta’lim  tizimida o‘quvchilarning faolligini oshirish, ularning mustaqil fikrlashini rivojlantirish hamda bilimlarni chuqur o‘zlashtirishida interaktiv metodlar muhim o‘rin tutadi. Maqolada interaktiv  metodlarning  mohiyati,  ularning  turlari  va  geografiya  faniga  moslashuvi tahlil qilinadi. Shuningdek, dars jarayonida “Aqliy hujum”, “Klaster”, “Rol o‘ynash”, “Muammoli  vaziyat”  kabi  metodlardan  foydalanish  orqali  o‘quvchilarning  bilim, ko‘nikma va kompetensiyalarini rivojlantirish masalalari ko‘rib chiqiladi. Interaktiv metodlarning  geografik  tushunchalarni  anglash,  xaritalar  bilan  ishlash,  global muammolarni  tahlil  qilishdagi  ahamiyati  asoslab  beriladi.  Tadqiqot  natijalari  shuni ko‘rsatadiki,  interaktiv  yondashuvlar  o‘quvchilarning  darsga  qiziqishini  oshiradi, ularning  ijodiy  fikrlashini  rivojlantiradi  va  ta’lim  samaradorligini  sezilarli  darajada yaxshilaydi.