O‘ZBEKISTONDA OZIQ-OVQAT SANOATINI INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA RIVOJLANTIRISHNING USTUVOR YO‘NALISHLARI - Xolmirzayev Boburmirzo (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada O‘zbekistonda oziq-ovqat sanoatini innovatsion texnologiyalar asosida rivojlantirishning ustuvor yo‘nalishlari tahlil qilingan. Tadqiqotda oziq-ovqat sanoatining milliy iqtisodiyotdagi o‘rni, tarmoqda texnologik modernizatsiya zarurati, innovatsiyalarning iqtisodiy samaradorlikka ta’siri hamda mavjud tizimli muammolar ko‘rib  chiqilgan.  Muallifning  yondashuviga  ko‘ra,  oziq-ovqat  sanoatida raqamlashtirish, avtomatlashtirish, zamonaviy qayta ishlash, qadoqlash, logistika va resurs  tejamkor  texnologiyalarni  joriy  etish  mahsulot  sifati,  ishlab  chiqarish unumdorligi va eksport salohiyatini oshirishga xizmat qiladi. Shu bilan birga, texnik jihozlanish darajasining notekisligi, logistika infratuzilmasining yetarli emasligi, ilmiy ishlanmalarni amaliyotga joriy etish mexanizmlarining sustligi hamda malakali kadrlar taqchilligi tarmoqning innovatsion rivojlanishini sekinlashtirayotgan omillar sifatida baholanadi.  Maqola  yakunida  O‘zbekiston  oziq-ovqat  sanoatini  innovatsion rivojlantirish  bo‘yicha  ustuvor  yo‘nalishlar  va  amaliy  takliflar  ilgari  surilgan. O‘zbekistonda  2024-2028-yillarga  mo‘ljallangan  oziq-ovqat  sanoatini  rivojlantirish dasturi tasdiqlangani, 2025-yilda oziq-ovqat mahsulotlari ishlab chiqarish hajmi 152,1 trln  so‘mga  yetgani  va  tarmoqning  sanoatdagi  salmog‘i  yuqori  ekani  mazkur mavzuning ilmiy-amaliy dolzarbligini kuchaytiradi.