RATSIONAL KUZATISHLAR NAZARIYASI VA PUL-KREDIT SIYOSATINING SAMARADORLIGI. - Iskandarov Bekzod Abdijalilovich; Ilxomova Ruxshona Javlonovna (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya.  Ushbu  maqolada  ratsional  kutishlar  nazariyasi  sharoitida  pul- kredit siyosatining samaradorligi tahlil qilinadi. Tadqiqotning asosiy maqsadi iqtisodiy subyektlarning  ratsional kutishlari  mavjud  bo‘lgan sharoitda pul-kredit  siyosatining inflyatsiya,  iqtisodiy  o‘sish  va  makroiqtisodiy  barqarorlikka  ta’sirini  o‘rganishdan iborat.  Tadqiqot  jarayonida  nazariy  tahlil  va  taqqoslash  usullaridan  foydalanildi. Ratsional  kutishlar  nazariyasiga  ko‘ra,  iqtisodiy  agentlar  mavjud  axborot  va kutilayotgan iqtisodiy siyosat choralarini hisobga olgan holda qaror qabul qiladi, bu esa pul-kredit siyosatining ta’sirini ma’lum darajada cheklashi mumkin. Shuningdek, markaziy  bank  siyosatining  shaffofligi  va  ishonchliligi  pul-kredit  siyosatining samaradorligini  oshirishda  muhim  omil  ekani  ta’kidlanadi.  Tadqiqot  natijalari  pul-kredit  siyosatining  samaradorligi  iqtisodiy  agentlarning  kutishlari  hamda  axborot ochiqligi darajasiga bog‘liq ekanini ko‘rsatadi.