GISTOLOGIK PREPARATLAR TAYYORLASHNING ZAMONAVIY USULLARI VA LABORATORIYA AHAMIYATI - N.A. Ismoilova; Muhtaraliyeva Noila; Murtazayeva Madina; Muhammadova Shodiyona (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Mavzuning  dolzarbligi:  Zamonaviy  tibbiyot  va  biologiya  fanlarining  jadal rivojlanishi gistologik tadqiqot usullarini takomillashtirishni talab etmoqda. Gistologik preparatlar  tayyorlash  to‘qimalarning  mikroskopik  tuzilishini  aniqlashda  asosiy metodlardan  biri  bo‘lib,  u  kasalliklarni  erta  aniqlash,  diagnostika  qilish  va  ilmiy tadqiqotlar olib borishda  muhim ahamiyat kasb etadi. So‘nggi yillarda laboratoriya texnologiyalarining  rivojlanishi  natijasida  gistologik  preparatlar  tayyorlashning zamonaviy usullari joriy etilmoqda. Ushbu usullar preparat sifatini oshirish, vaqtni tejash va tadqiqot natijalarining aniqligini ta’minlash imkonini beradi. Ayniqsa, avtomatlashtirilgan gistologik ishlov berish tizimlari, yangi bo‘yoq usullari va raqamli mikroskopiya metodlari laboratoriya diagnostikasining  samaradorligini  sezilarli  darajada  oshirdi.  Bundan  tashqari, gistologik preparatlar tayyorlash texnikasini mukammal egallash tibbiyot xodimlari, ayniqsa  laboratoriya  mutaxassislari  va  talabalar  uchun  muhim  hisoblanadi.  Chunki preparat  tayyorlash  jarayonidagi  har  bir  bosqichning  to‘g‘ri  bajarilishi  yakuniy natijaning ishonchliligiga bevosita ta’sir ko‘rsatadi. Shu sababli, gistologik preparatlar tayyorlashning zamonaviy usullarini o‘rganish va ularning laboratoriya amaliyotidagi ahamiyatini tahlil qilish dolzarb ilmiy va amaliy masalalardan biri hisoblanadi.