15-16 YOSHLI KURASHCHILARNI TEZKORLIK-KUCH SIFATLARINI RIVOJLANTIRISH METODLARI - Quranboyev Uchqun Umirbekovich, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anototsiya.  15-16  yoshdagi  kurashchilarning  jismoniy  tayyorgarligi,  ayniqsa tezkorlik  va  kuch  kabi  muhim  jismoniy  sifatlarni  rivojlantirish,  ularning musobaqalarda  muvaffaqiyatli  bo‘lishi  uchun  juda  muhimdir.  Kurash  -  bu  faqat jismoniy kuch va chidamlilikni emas, balki tezkorlik, reaksiya va texnikani ham talab qiladigan  sport  turidir.  Shu  sababli,  kurashchilarning  tezkorlik  va  kuch  sifatlarini rivojlantirish  uchun  maxsus  metodlar  va  usullarni  qo‘llash  zarur.  Tezkorlik  va kuchning  kurashdagi  o‘rni,  tezkorlik  va  kuch  kurashchilarni  raqiblarini  yengishda asosiy  vosita  hisoblanadi,  kurashda  tezkorlik  zarur  bo‘lsa,  kuch  esa  musobaqa davomida chidamlilikni saqlash jismoniy kuchning kuchli muskul va suyak tizimiga asoslanishi, shuningdek, kuchni to‘g‘ri va samarali ishlatish zarur xisoblanadi.