O‘ZBEKISTONDA MOL-MULKNI SOLIQQA TORTISHNING O‘ZIGA XOS XUSUSIYATLARI - Ergasheva Aziza,; Qahramonov Uchqun, (Ta'lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya:  Mazkur  maqolada  Oʻzbekistonda  mol-mulkni  soliqqa  tortish tizimining o‘ziga xos xususiyatlari, uning iqtisodiy mazmuni hamda davlat byudjetini shakllantirishdagi ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida mol-mulk solig‘ining huquqiy  asoslari,  soliq  stavkalari,  soliq  bazasini  aniqlash  tartibi  hamda  soliq to‘lovchilar uchun yaratilgan imtiyoz va preferensiyalar ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, mol-mulk  solig‘i  tizimining  iqtisodiyotga  ta’siri,  hududiy  byudjet  daromadlarini shakllantirishdagi roli va soliq siyosatini takomillashtirish yo‘nalishlari ilmiy jihatdan asoslab beriladi. Maqolada mavjud muammolarni aniqlash hamda mol-mulk solig‘i tizimini yanada samarali tashkil etish bo‘yicha taklif va tavsiyalar ishlab chiqilgan. Tadqiqot natijalari soliq tizimini takomillashtirish, iqtisodiy barqarorlikni ta’minlash hamda moliyaviy boshqaruv samaradorligini oshirishga xizmat qiladi.